27.02.2019 826

23-04-2020

ŞAMLAR İLKOKULU  TARİHÇESİ

Şamlar Köyü İstanbul'un yeni ilçelerinden olan Başakşehir'e bağlı tek köydür. Yapılan araştırmalar köye ilk yerleşenlerin Şamdan göç eden 7 hane olduğunu göstermektedir. Şamlar isminin de buraya yerleşenlerden kaynaklı olarak konulduğu düşünülmektedir. Daha sonrasında 1865 yılında Kırım'dan gelen Tatarlar ile köy nüfusu oluşmuştur.

Şamlar Köyü İstanbul Bakırköy ilçesine bağlı bir yer iken; 1987 yılında Küçükçekmece ilçesinin kurulmasıyla birlikte önce Küçükçekmece'ye sonrasında ise 2008 yılında Başakşehir ilçesinin kurulmasıyla Küçükçekmece'den ayrılarak Başakşehir'e bağlanan yerlerden bir tanesi olarak günümüze kadar varlığını sürdürmüştür.

Şamlar İlkokulu  olarak adlandırılan okulumuzun geçmişi 1675 yılında kurulan Yusuf Ağa Camii'sine kadar dayanmaktadır. Arşiv bilgilerine göre 1675 yılında kurulan bu yapı 1839 yılında yıktırılıp yeniden inşa ettirilen bu Camiide 1904 yılından itibaren dini temel bilgiler veren ve okuma yazma öğretilen bir Sıbyan Mektebi açılmıştır. Esasen bu durum Şamlar ilköğretim okulunun temelini oluşturduğu düşünülmektedir. Ancak tam anlamıyla okulumuz, 1908 yılına gelindiğinde günümüzde Eski Şamlar olarak dillendirilen köyde eğitim hayatına başlamıştır. 1908 ila 1999 yılları arasında eğitimine burada devam eden okulumuz 1994 yılında yapımına başlanan Sazlıdere Barajı'nın sonraki süreçte tamamlanmasıyla birlikte Şamlar Köyü topraklarının bir bölümü sular altında kalmıştır. Bu yüzden köy halkı günümüzde Eski Şamlar diye hitap edilen yerden 1 km uzaklıkta devlet tarafından kendilerine tahsis edilmiş olan bugünkü yerine yerleştirilmiştir. Okulumuz  1999 yılında bugünkü yerinde inşa edilen  bina 2018-2019 eğitim -öğretim yılında İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafundan depreme karşı  güçlendirme çalışmaları kapsamında büyük bir yenilenme faaliyetinden sonra   eğitim-öğretim hayatına  kaldığı yerden  devam etmektedir.